terug  
     
 

LANGS DE RIVIER: TOELICHTING

 
     
     
 

Het werk dat ik hier laat zien, komt voort uit het dwalen langs en tussen de rivieren. Het allereerste dat opvalt aan het wandelen langs de rivier, is de schoonheid van het landschap. Een bekende, oud-Hollandse schoonheid, van water en luchten, van vissen en vogels, van schepen en koeien. Deze schoonheid inspireert bijna direct tot het vastleggen ervan. Zoveel schoonheid maakt zelfs, dat het je de ogen doet sluiten voor de minder mooie kanten die er ook te zien zijn. Maar om tot de ziel van het landschap door te dringen, is het juist noodzakelijk de aanwezige verschijningsvorm in al haar aspecten te accepteren. Een groot deel van het werk is gemaakt van achtergelaten of aangespoeld materiaal. Van deze vondsten leg ik verzamelingen aan. Deze beschouw ik als hedendaagse equivalenten voor de 17e eeuwse kunstkabinetten.

In de 17e eeuw werden collecties en verzamelingen aangeduid met de term 'kunstkamer' of 'kabinet'. De diverse objecten in een kabinet werden vaak meegenomen van lange, verre reizen. Een kabinet vormt een 'wereld in een notendop': een wereld die om verzamelaars redenen de moeite waard is om gekend, behouden, gekoesterd en getoond te worden. Maar daarnaast vervult een verzameling voor de houder ervan in veel gevallen de functie van 'passage', van  'doorgang' naar een andere wereld.

In mijn ogen is het Hollandse rivierenlandschap sterk verbonden met het beeld dat over Nederland en de Nederlanders bestaat. Onze identiteit wordt duidelijk bepaald door het steeds veranderende landschap en door de literatuur en de kunst waartoe dit landschap al eeuwen heeft ge´nspireerd. Langs de oevers van de rivier en in literatuur en in beeldende kunst zoek ik naar sporen van deze identiteit.